over ons

De oorsprong van DijkstraBio B.V. ligt in het Friese dorpje Stiens. Piet Dijkstra had daar een gemengd boerenbedrijf met veeteelt, akkerbouw en bloembollen. Het bedrijf bestond toen nog uit verschillende stukjes land in de regio. Vanwege de onhandige percelen met hoeken en rondingen waardoor de grond niet ten volle benut kon worden, solliciteerde Piet Dijkstra naar een boerderij in de nieuwe Flevopolder. Die boerderij werd toegewezen en zodoende verhuisde de familie Dijkstra in 1967 naar de Rendierweg in Dronten. Het bedrijf in Dronten bestond uit akkerbouw, er werden voornamelijk pootaardappelen geteeld.

In 1981 deed de kans zich voor om naar een boerderij in zuidelijk Flevoland te verhuizen. Zo kwam de familie Dijkstra in Zeewolde terecht aan het Schillinkpad. Vanaf dat moment vormden vader Piet en zoon Sijds een maatschap en oefenden zij het akkerbouwbedrijf samen uit.

In 1987 verhuisde Piet naar een huis in het dorp Zeewolde. Sijds ging toen samen met zijn vrouw Nicole op de boerderij wonen. In de jaren '90 stapte Piet uit de maatschap en vormde Sijds een maatschap met Nicole. Zodoende ontstond de Maatschap Dijkstra/Dijkstra-Snel.

In 1992 werd dochter Annemijn geboren, in 1994 zoon Djurre en in 1998 nog een zoon, namelijk Douwe. 

Eind jaren '90 besloten Sijds en Nicole om het bedrijf te verbreden en zich niet meer alleen toe te leggen op akkerbouw, maar ook leghennen te gaan houden. Er werd een pluimveestal gebouwd en in 2000 hielden zij hun eerste koppel kippen. Dit beviel zo goed dat in 2004 de tweede pluimveestal werd gebouwd. Tegelijkertijd met de uitbreiding van het aantal kippen schakelde het bedrijf, zowel voor wat betreft de akkerbouw als de kippen, om van gangbaar naar biologisch.

In 2012 werd een volgende stap gezet in de verduurzaming van het bedrijf. Het dak van één pluimveestal werd volgelegd met 400 zonnepanelen, daarmee werd het bedrijf zelfvoorzienend wat betreft energie.

In 2015 deed zich de mogelijkheid voor om een pluimveebedrijf aan de Duikerweg in Zeewolde over te nemen. In 2017 kwam de overname rond en werd Griendijker B.V. opgericht. Op de locatie aan de Duikerweg zijn 36.000 biologische leghennen gehuisvest.

In verband met de overname van de bedrijfslocatie aan de Duikerweg, vond in 2018 een structuurwijziging plaats. De Maatschap Dijkstra/Dijkstra-Snel werd omgezet naar DijkstraBio B.V.

Gestreefd wordt naar een gesloten biologische keten. Zo krijgen de kippen zelf geteelde tarwe te eten en wordt vrijwel alle kippenmest geleverd aan een biologische champignonkweker in het zuiden van het land. Ook het tarwestro, geteeld door DijkstraBio B.V., gaat daar naar toe. De mest en het stro worden door deze champignonkweker gebruikt als substraat waar de champignons op groeien. Dat substraat wordt vervolgens als 'champost' (champignoncompost) teruggeleverd aan DijkstraBio B.V. en als bemesting uitgereden op de landbouwgrond.

DijkstraBio B.V. is een echt familiebedrijf. Alle kinderen hebben van jongs af aan meegeholpen op de boerderij. Djurre heeft de meeste interesse voor het bedrijf en besloot na een studie aan de hogelandbouwschool in Dronten het bedrijf DijkstraBio B.V. voort te gaan zetten. Annemijn en Douwe hebben beiden een rechtenstudie gedaan. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Douwe schreef zijn masterscriptie over de toepasselijkheid van de landbouwvrijstelling wanneer zonnepanelen worden geplaatst in de uitloop van biologische kippen. Annemijn heeft besloten om na een carrière van 5 jaar in de advocatuur terug te keren naar de boerderij en werkt sinds 2021 bij Griendijker B.V., op de locatie aan de Duikerweg.

DijkstraBio B.V. gaat ervan uit dat je als producent niet stil moet zitten en met de ontwikkelingen in de maatschappij moet meegaan. Ons doel is om ons te onderscheiden van de rest. Dit hebben we gedaan door biologisch te gaan produceren en door met legkippen te beginnen. Ook in onze gewaskeuzes proberen we zoveel mogelijk gewassen te telen die niet overal geproduceerd worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld de pootaardappelen en de pompoenen.

De manier waarop wij voedsel produceren, willen wij graag aan de consument laten zien. Helaas kunnen wij in verband met het risico op ziekteinsleep niet iedereen zomaar op ons bedrijf toelaten. Daarom proberen wij met behulp van social media (Instagram, Facebook en YouTube) en deze website dichter bij de consument te komen. We nodigen u uit om het zoveel mogelijk te delen met anderen.

© Copyright dijkstrabiobv